GICHTEL – THEOSOPHIA PRACTICA – lucrare de referinta a misticismului occidental o serie de cinci planse remarcabile colorate manual.
Lucrarea a fost compilata la 1696 iar prima editie a fost publicata la 1723. Johann Georg Gichtel (1638-1710) a fost un teolog si jursit care a imbratisat misticismul si invataturile inspirate ale lui Jaco Boehme (1575 – 1624) ale carui lucrari le-a editat in 1682-1683. Gichtel s-a dedicat unei vieti in umilinta extatica in Amsterdam ca lider al unui cult restrans cunoscuti ca Gichtelieni sau Fratia Ingerului.
Scopul lor, si intentia acestui complex tratat hermetico-mistic este intelegerea Intelepciunii Divine pin cunoasterea de sine si eliberare de toate dorintele carnale.
Cele patru imagini ale fiintei umane in frontispiciu si plansele din carte reprezinta evolutia omenirii din spirit printr-o spirala interioara a energiilor ce trece prin planete, desi iconografia e mult mai complexa de atat. Aceste imagini se bazeaza pe viziunile lui Gichtel si au fost pregatite de Graber, al carui rol in editare nu este foarte bine cunoscut. Cartea a fost probabil publicata de Johann Wilhelm Uberfeld, un adept a lui Gichtel care in 1730 a publicat o editie a editiei lui Gichtel a scrierilor lui Boehme care acum este privita ca fiind editia standard.
Editie bibliofila rara, ilustrata cu o serie cinci gravuri colorate de mana.
Legatura integral piele.
Nr. pag. 149